Блог

Как да премахнем целулита - Съвети за борба с целулита

Целулит… Кошмарна дума, която може да съсипе една лятна ваканция и самочувствието на всяка жена. Но какво всъщност е целулитът, може ли да се справим с него и как по-точно да го направим? По-долу ще разберете всичко.


Какво е целулит?


Целулитът всъщност са мазнините под кожата. Те се намират над мускулите и в зависимост от тяхното количество и състоянието на кожата, може да се наблюдават неравности и т.нар. „портокалова кожа“. При някои жени е по-изразен, при други се забелязва едва при стисване на кожата. Но не се залъгвайте, че само закръглените дами имат целулит. Такъв може да има и при много слаби жени.


Може ли да премахнем целулита?


Да, всъщност можем! Това е чудесна новина, а по-долу ще видите как. Ако очаквате това да стане за ден-два, по-добре да се настроите на друга вълна, по-търпелива. Борбата с целулита е продължителна, изисква усилия и контрол, но пък резултатите си заслужават – високо самочувствие, носене на по-изрязани дрехи, свобода да се забавлявате на плажа, а не да мислите дали от този ъгъл се вижда „портокаловата ви кожа“, а и веднъж станали навик, съветите по-долу ще държат целулита далеч завинаги.


Как да се справим с целулита?


Като всички други мазнини в тялото, така и тези под кожата изискват специални условия за да бъдат премахнати. Те не могат просто така да бъдат изгорени, оползотворени за енергия или изхвърлени от тялото, нужен е стимул. Това се дължи на еволюционното развитие на организма и неговите механизми за оцеляване.
За да се даде сигнал за горене на мазнините, е нужно да се приемат по-малко от нужните калории. Не става дума за спазване на строга диета, а просто за намаляване на порциите храна. Добре е да се наблегне на приема на зеленчуци – салати от маруля, зеле, различни зеленолистни, домати, краставици, лук и всички други, които обичате и не съдържат скорбяла (картофите не са добра идея). Също така и да се готви на фурна, скара или пече на тиган с възможно най-малко мазнина. Яйцата са отличен източник на протеини, пилешкото месо, та дори и свинското (след премахване на сланината и мазните участъци). Има стотици рецепти, които може да опитате и да се насладите на вкусната храна без угризения.


Вода


Водата е съществена част от поддържането на живота на организма. Количествата се определя от много фактори, но в голяма степен става дума за навик. Ако обичайно пиете по 2 чаши вода на ден, то това е крайно недостатъчно за организма. Може и да не е животозастрашаващо, но със сигурност не покрива нуждите му. Ако наблюдавате умора, суха кожа, напукани устни и ръце, отпусната кожа, всичко това е възможно да се дължи на дехидратацията.


Съвет: напълнете една бутилка вода (1-2 литра, колкото прецените) и я сложете в близост до вас. Така всеки път, когато погледнете към нея, отпийте няколко глътки. След 5-6 дни ще забележите, че ви е много по-лесно да пиете достатъчно вода. Но каква е връзката между водата и целулита? Водата детоксикира, изчиства тялото от отпадни продукти, пречиства клетките и помага за доброто здраве.


Тренировки


След цял ден седене на стола, след това в колата, после на дивана и т.н., съвсем нормално е дупето и задната част на бедрата да „изобилстват“ от целулит. Това непрекъснато притискане води до влошаване на кръвоснабдяването и възможността за детоксикиране. Лошото кръвообращение намалява храненето на тъканите и придава този отпуснат вид на кожата.
За гладки бедра и стегнато дупе е нужно да се правят редовни тренировки и раздвижване. В Интернет има стотици упражнения, просто изберете вашите и действайте.


Масаж


Масажът е страхотен начин за релаксиране на мускулите и отнемане на напрежението. За борба с целулита обаче, е нужен малко по-специален масаж. Той е с голям натиск, дори леко болезнен, води до зачервяване на кожата и временен дискомфорт. Целта е да се раздвижи областта, да се подобри кръвообращението и да се тонизира кожата. Може да го направите сами вкъщи с масажор или фоумролер, но ако не ви се занимава, може да се доверите на антицелулитни процедури в салон за красота. Прилагането на различни кремове за отслабване или серуми срещу целулит също има положителен ефект върху състоянието на кожата.


Съвети при целулит накратко:


•    Диета – намаляване на порциите (1/3 от нея е достатъчна за постигане на калориен дефицит), мазнината и пърженото, захарта и солта.
•    Вода – приемайте чиста вода, за да бъдете хидратирани и здрави.
•    Упражнения – подобряват кръвообращението и тонизират тялото.
•    Масаж – антицелулитен за подобряване на кръвооросяването и храненето на тъканите.


Целулитът не е присъда, той е състояние, с което можем да се справим. Нужна е много упоритост и вяра в крайния резултат.