Блог

Грижи за боядисаната коса – какви и колко?

Снимката за статията е любезно предоставена от салон Яни Стил. Салон Яни Стил е официален представител на MATRIX за България.

Наскоро сте се сдобили с прекрасен нов цвят на косата? Чудесно! Това понякога може да бъде нужно за съхраняване на разума или поне на доброто настроение. Но е и важна стъпка, която често води до питанки от типа на какъв грим отива на червенокоси, колко често да се боядисва косата и какви грижи да се полагат за нея. Днес ще говорим за последното – съвети за поддържане на свеж и дълготраен цвят на косата.

Изборът на фризьорски салон е първата стъпка на всяка жена, решила да смени цвета на косата си – търсене на информация за различните салони за красота, фризьори и най-вече, отзиви за тяхната работа. Тази дейност може да се окаже изключително времеемка и отегчителна, но е задължителна, за да сте спокойни, че сте в опитни ръце. Много малко са фризьорските салони, които имат собствен сайт, затова потърсете в социалните мрежи и във Винаги Красива.

Съвет: нека цената не е определяща за вашия избор. Разбира се, че има значение и невинаги е фактор за качеството, но имайте едно наум при прекалено занижените цени. Поинтересувайте се също така от боята за коса и дали има специална серия, която може да поддържа цвета свеж и дълготраен. От начина на боядисване и пигментите в боята зависи колко време ще се задържи тя върху косъма и какви грижи ще трябва да полагате.

Състоянието на косата

Дори и най-щадящите техники за боядисване и формули влияят върху косъма. Получава се лек изсушаващ ефект, който се забелязва най-вече по дължината и крайчетата на косъма. От състоянието на косата преди боядисването и след него зависи какви продукти ще трябва да се ползват.

Козметика за боядисвана коса

Тук се наблюдават мнения от двете крайности – от „няма значение какъв е шампоанът“ до „задължително е само и единствено да се използва…. иначе цветът ще падне много бързо“. Къде е истината? Разбира се, по средата.

Силно препоръчително е да замените обичайния си шампоан с такъв за боядисвана коса, но с какъв точно, това също е от значение. Повечето дрогерийни марки предлагат известна защита за цвета, но са много далеч от професионалните продукти. Най-важното – следете в него да няма сулфати. Да, онези нечленоразделни наименования или пък техните абревиатури SLS, ALS, SLES и т.н., които се виждат в състава са сулфатите. Те имат силно измиващо действие и осигуряват този много харесван ефект на „скърцаща коса“. Именно те са основните виновници за раздразнен скалп, пърхот и т.н.

За да се радвате по-дълго на новия си прекрасен цвят на косата, препоръчваме да изберете шампоан без сулфати или да се доверите на фризьора си да ви препоръча точния. Може да ви е нужно малко време да свикнете с консистенцията му или на по-малкото пяна (безсулфатните шампоани не правят много пяна), но бъдете сигурни, че ще си заслужава.

След шампоана идва ред на балсамите и маските. Добре е те да бъдат от същата серия за боядисвана коса, към която принадлежи и шампоанът. Ако няма такъв, отново следете етикета – без сулфати и силикон. Последният създава усещане за гладка като коприна коса, но често може да причини ускорено омазняване на скалпа и със сигурност не носи никакви ползи за здравето на косъма.

Термозащитата е важна не само за боядисваната коса, а и за всяка, която е подложена на често третиране със сешоари, преси и маши. Много дами се оплакват от прекалено омазняване след ползване на такъв продукт, затова е добре да бъде съобразен и с типа на косата – суха, мазна, нормална.

И мили дами, не забравяйте, че не само червеният цвят има нужда от поддръжка. Редовното освежаване и правилната грижа е гаранция за ослепителен външен вид и добро самочувствие.

Съвети за запазване на цвета на косата накратко:

  • ·        Не бързайте с измиването – съветът на специалистите е да изчакате поне 48 часа след процедурата, за да може пигментите да се запечатат в косъма. Избягвайте ползването на минерална вода за къпане, защото се смята, че тя ускорява падането на цвета.
  • ·        Специална козметика – безсулфатен шампоан, балсам за боядисана коса и термозащита.
  • ·        Редовна поддръжка на цвета.

Тези три стъпки са основните за поддържане на здрава коса с красив цвят. Насладете се на престоя във фризьорския салон и бъдете Винаги Красива.

 

Екипът на vinagikrasiva.com